DAG voor de TOEKOMST

Tijd voor de Toekomst organiseert op 29 februari de Dag voor de Toekomst.
Iedereen kan ambassadeur zijn voor de toekomst. Ook jij kunt initiatief nemen en zorgen voor verandering. Zorg ervoor dat de toekomst eruit komt te zien zoals jij dat wilt. De toekomst ligt niet vast. Als een geweldige, nog ongevormde potentie komt de hij naar ons toe. Het is aan ons om de toekomst vorm en richting te geven.


Waarom? [Top]

Omdat we met elkaar de toekomst positief kunnen beïnvloeden als we ons bewust iets wensen.
Immers iedere wens, ieder verlangen is het begin van een creatie!


Wanneer? [Top]

Op Schrikkeldag: 29 februari. 29 februari is een extra dag. We krijgen hem er zomaar bij: de som van de tijd die elk jaar over heeft. Eén keer in de vier jaar kunnen we deze ‘gespaarde tijd’ gebruiken. En zo geeft 29 februari ons als het ware een doorkijkje naar de toekomst. Gebruik deze tijd bewust anders en vang een glimp op van wat we kunnen realiseren: Inspiratie en Levensvuur.


Hoe ga jij dit doen? [Top]

Waarvan gaat jouw hart sneller kloppen als je aan de toekomst denkt?

Sinds het jaar 2000 vragen wij mensen op 29 februari om stil te staan bij hun wensen voor de toekomst. Tijd voor de Toekomst heeft op basis van al deze inspiratie de notebooks Leef-Tijd en Dagelijks Brood uitgegeven. Een nieuwe uitgave –Levensvuur- staat op stapel.

Laat dit jaar ook jouw wens horen en creëer de toekomst!


Waar? [Top]

Bij de pont over het IJ achter het Centraal station in Amsterdam ontvang je informatie.
Vaar over naar de Buiksloterweg in Amsterdam Noord. Het actiepunt is bemand vanaf het middaguur tot zonsondergang en gratis toegankelijk.
Schrijf daar je wens op, vertel hem voor de camera en laat je door het moment, de plek en de situatie inspireren. Kan je niet komen, reageer dan met jouw wens voor de toekomst op onze site, bij Wensen.


Sta ook even stil op 29 februari: het is de Dag voor de Toekomst, Futureday! [Top]

Tot ziens in Amsterdam.
de initiatiefnemers,
Dora Urai, Linde ten Broek en Josien de Vries

De Dag voor de Toekomst wordt mede mogelijk gemaakt door:
3Consult – Driebergen, Dora Urai Vormgeving – Den Haag, Vers Idee – Amsterdam,
Stichting MIR – Den Haag, Drukkerij Lemver – Den Haag, Werk en Inspiratie – Den Haag,
ModoVanGelder Papiergroothandel – Amsterdam, NDR – Den Haag en de Haagse Vrije school
Door een ontmoeting op de Women inc festival is het DvdT-Team versterkt met Linde ten Broek




TIJD voor de TOEKOMST – Oorsprong


De Toekomst welkom heten [Top]

Op de vleugels van de wind kwamen rond de eeuwwisseling ruim 16.000 wensen in de lucht. Evenzovele mensen maakten destijds een wensvlag, die gedurende de 24 uur dat onze aarde in het nieuwe millennium aankwam, wapperde aan een molenwiek, ergens in Nederland. Een krachtige golf van goede wil en positieve energie verwelkomde zo het jaar 2000, onze toekomst. We noemden deze actie de Nationale Groet. Via Nederland 1 en CNN kon de hele wereld hiervan meegenieten.


Schrikkeljaar [Top]

Het jaar 2000 was een schrikkeljaar. Een jaar met een extra dag, extra ruimte in de tijd….
29 februari …. Een kiertje waardoor de toekomst als het ware naar binnen kan glippen in onze overvolle agenda’s.
De energie van de Nationale Groet inspireerde ons om die dag voortaan te gebruiken om met enige regelmaat, de toekomst actief uit te nodigen en welkom te heten door aandacht te besteden aan onze wensen. Door stil te staan bij wat wij nodig hebben voor onze volgende stappen, en bij wat onze samenleving, onze aarde nodig heeft.
Als een hartslag voor de toekomst komt 29 februari iedere 4 jaar langs.




Hoop en Verlangen [Top]

‘Zonder verlangen heeft de wil geen kracht’ (Clara Pinkola Estes)
Hoop voor de toekomst is de brandstof voor onze visie en onze visie doet uiteindelijk de toekomst verschijnen. Een toekomstvisie begint dus bij een wens, want de wens is de vader van de gedachte. En de gedachte op zijn beurt creëert de werkelijkheid. De werkzaamheid van een helder toekomstperspectief, een doel, is ongekend krachtig. Niet voor niets zegt een engels spreekwoord: Be carefull what you wish, you might get it.
Vele sprookjes getuigen van deze wijsheid.



Gedachten zijn creatieve krachten [Top]

Aan alles wat in deze wereld is gerealiseerd, ging ooit bewustzijn van iemand vooraf. Zoals een beeldhouwer werkt in zijn materiaal, zo geven wij vorm aan de toekomst; aan die potentie die voortdurend als situatie op ons toekomt. Hebben wij een antwoord? Het vermogen een antwoord te vinden? Respons-ability?
Wordt onze toekomst een geïnspireerd kunstwerk?


Eigen ervaring [Top]

In de aanloop naar het jaar 2000 mocht ik -Josien de Vries- de kracht en de flow van het volgen van je eigen inspiratie ervaren: De gedachte overviel me op Nieuwjaarsdag 1999, om 11 uur 's ochtends.
Vragend mijmerend over de eerstvolgende nieuwjaarsdag -die van het nieuwe millennium!- zag ik plotseling een compleet beeld. In kleur en detail toonde zich de kaart van Nederland als een luchtfoto. Overal verspreid stonden draaiende molens, feestelijk opgetuigd met witte vlaggen waarvan ik wist: dit zijn wensvlaggen.
Ik schrok, hapte naar adem en kon niet langer kijken.
In die ene split second drong in alle hevigheid tot me door: dit is organiseerbaar en een geweldige berg werk….
Maar eenmaal in het bewustzijn aangekomen, kun je de gedachte niet meer wegdenken. Hij wordt als een wezen dat zijn bestaansrecht opeist. En de tijd drong. Voor de verwerkelijking van deze gedachte was er nog minder dan een jaar te gaan!


Toekomst

Toeval, bestaat dat? [Top]

Wat ik ook deed om de beker van 'het vele werk en de bovenmaatse plannen' aan mij voorbij te laten gaan, telkens kwam juist op tijd, uit mijn omgeving het spreekwoordelijk 'zetje in de rug' om door te gaan. De doorslaggevende duw gaf Nancy Wiltink, met haar reactie op mijn wat schutterig verhaal over mijn millenniumplan: 'dank je wel, nu weet ik ook wat wij met het millennium doen. Wij doen mee!' En zo vond ik een partner, die 'toevalligerwijs' alle eigenschappen en vaardigheden die ik in deze onderneming zo node miste, ruimschoots in huis bleek te hebben. Toeval? Ja, het viel me toe!




Hartslag voor de toekomst [Top]

Samen met een heel team van vrijwilligers realiseerden we 'de Nationale Groet': Organisaties als Loesje en Global Action Plan, maar ook organisatieadviesbureaus, scholen, asielzoekerscentra, bejaardentehuizen en schildercursussen adopteerden een molen om te versieren. Duizenden kinderen en volwassenen maakten een vlag.
En zo verwelkomden 300 molens het nieuwe millennium met in totaal 16.000 wensvlaggen in de wieken. 16.000 mensen brachten dus hun goede wensen, -geloof, hoop en liefde voor de toekomst- in de ether.
De techniek van de NOS en CNN zorgde dat e.e.a te zien was tot in alle uithoeken van ons land en vele andere landen. De wind deed de rest en het hele gebeuren genereerde een geweldige hoeveelheid positiviteit en energie. Een gebaar als een kaars in de wind, werkzaam naast alle angst en zorg om de millenniumbug en andere veronderstelde rampen die de millenniumwisseling mogelijk zou brengen. Het hele project werd een inspiratiebron voor mij en vele anderen. Een kracht waarmee ik weer contact kan maken zodra ik er aandacht aan besteed.


toekomst
toekomst